Geçmişten Günümüze Sanat
Arkeolojik bulgular, insanoğlunun ilk çağlardan beri yaşadıklarını, korkularını ve hayallerini resim yoluyla ifade ettiğini ortaya koyuyor. Bu sebepten, en önemli tarihi belgeler olarak da görülmeye devam ediyor. Tüm sanat eserlerinin yapılma amacı aslında aynı esaslara dayanıyor. Sanat, insanın kendini kuşatan çevreye, yaşadığı hayata ve beklentilerine karşı duyduğu önemi ve bu önem ile birlikte gelen yaratım isteğini aktardığı bir yol olarak karşımıza çıkıyor. İnsanlık tarihi boyunca yaşanan dönüşüm, inançlar ve fikirler sanatçılara ilham kaynağı olurken, onlarda uyandırdığı hisleri aktarmak için her daim sanatı kullanılıyor.
İlk asırlardan Rönesans’a kadar resim sanatında ana temayı din oluşturuyor. Sonrasında modern çağla birlikte sanatçılar, dini konuların dışına çıkmaya başlıyor ve bu yenilik, kullanılan tekniklerin de gelişmesiyle sonuçlanıyor.
Rönesans sonrası ortaya yeni akımlar çıkmaya başlıyor ve sanatçılar elbette bunlardan etkileniyor. Yirminci yüzyılın ilk yarısında meydana gelen savaşlar ve sonrasında yaşanan buhranlar, modern insanı bir sorgulamanın içinde yalnız bırakmaya başlıyor. Sonrasında varoluşçuluk düşüncesi için insan, kendini keşfedip özünü ortaya çıkarma keşfine doğru bir yola çıkıyor. Böylece modern sanatın sesleri gelmeye başlıyor.
Modern sanat, gelenekselleşmiş kalıplara ve kurallara karşı çıkmaya çalışan, bir başkaldırı olarak kimi zaman tamamen kişisel, kimi zaman eleştirel, kimi zamansa sadece sorgusal niteliklerle karşımızda heybetli bir şekilde duruveriyor.
Varoluşçuluk elsefesini benimseyen Vincent Van Gogh; yabancılaşma, yaşamın anlamı, varoluş, özgürlük ve ölüm konularındaki düşüncelerini kendi yöntemiyle ortaya koyan sanatçılardan sadece biri. Eşyanın somut gerçekliğine form ve biçimleme bakımından müdahale eden Cézanne, ideal somut güzellik ilkelerine karşı çıkarak yabani bir estetik yaratan ve imajların görselliğine etkili bir müdahalede bulunan Gauguin modern sanatın öncüleri olarak kabul görüyor. Ardından bir çok sanatçı yarattıkları akımdan etkilenerek yeni akımlara sebep oluyor.
Picasso’un şu sözleri bize modern sanatın ne olduğu hakkında epey bilgi veriyor; “İnsanları uyandırmak gerek. Şeyleri algılama biçimlerini altüst etmek. İnsanları kızdıracak, kabul edilmez imgeler yaratmak lazım. Pek güvenilir olmayan, tuhaf bir dünyada yaşadıklarını, sandıkları gibi bir dünyada bulunmadıklarını anlamalarını sağlamak.” Ve modern dönem sanatçıları bu görevlerini hakkıyla yerine getirmeye başlıyor.
Geçmişten Günümüze Sanat Akımları
Empresyonizm (İzlenimcilik)
Ekspresyonizm (Dışavurumculuk)
Fovizm (Yırtıcılık)
Kübizm
Fütürizm (Gelecekçilik)
Dadaizm
Sürrealizm (Gerçeküstücülük)
Soyut Resim
Soyut Dışavurumculuk
Konstrüktivizm
Pop Art
Op Art (Optical Art)
Kavramsal Sanat
Bu sanat akımlarını bir sonraki yazımızda inceleyeceğiz.
Takipte Kalın
Kalopsia Art Gallery
Leave a reply